Logo Lyreco

Kjøkkenets betydning for de ansattes trivsel

Del på:
  • Staples_article

Hjertet i hjemmet er kjøkkenet. Og med dagens populære kafékultur har det også fått en sentral plass på arbeidsplassen. Mange små og mellomstore bedrifter ønsker å skape et miljø for samarbeid, og derfor er det ikke rart at kjøkkenet har blitt så viktig. 

Ofte foregår samtaler og produktive møter på kjøkkenet eller pauserommet. Derfor kan det være lurt å ha noen hyggelige rom som er tilgjengelige for alle. Enkelte bedrifter har til og med bygget om hele kontoret for å gjøre pauserommet til et levende og aktivt område i ekte kaffebarstil.

Barnaby Lashbrooke, som er grunnlegger av den virtuelle assistentplattformen Time etc, har sagt:

"Teamet mitt bruker ofte kjøkkenet som et uformelt møterom. De fleste nye, moderne kontorer for små og mellomstore bedrifter som har dukket opp de siste årene, har utformet fellesområdet rundt et åpent og livlig kjøkkenområde som serverer ekstra god kaffe. Dette er ikke tilfeldig, men er del av den nye arbeidsplasskulturen som oppfordrer til nettverksbygging."

For mange kontorarbeidere er det selve pausemuligheten som er det viktigste ved kjøkkenet. De kan ta noen minutters pause fra skjermen, strekke på bena, sortere tankene og puste ut. Derfor er utgangspunktet det samme enten det er snakk om et stort kjøkken med mye plass til kaffemaskiner og kanner, eller en liten hylle med en vannkoker i hjørnet. 

Hvis de ansatte får tilgang til et sted der de kan få en liten timeout, vil det bidra til å øke produktiviteten. Etter en liten pause kommer de tilbake til datamaskinen med et nytt perspektiv på arbeidet.

Hvis du ser etter flere måter å øke produktiviteten i bedriften på, kan det være lurt å starte med kvalitetskaffe og -te, samt lunsj hvis budsjettet tillater det. Du kan også velge å sette ut sunne forfriskninger i pauserommet for å øke trivselen og arbeidslysten. 

Forskning utført av Fruitful Office viser at man kan øke produktiviteten med over 10 % bare ved å tilby fersk frukt. Mer enn tre fjerdedeler av de som ble spurt, svarte at den tilgjengelige frukten fikk dem til å kjenne seg mer verdsatt, og nesten 80 % sa at det fikk dem til å kjenne seg sunnere. 

I dag blir det også stadig mer vanlig med samarbeid mellom de ulike nivåene i bedriften. Hvis man har en åpen planløsning der de øverste lederne sitter sammen med praktikantene og mellomlederne sitter sammen med nyansatte, virker alle mer jevnbyrdige, og arbeidsmoralen styrkes.  

Fleksible plasser bidrar også til en større grad av samarbeid mellom alle nivåer, slik at teamene kan ha mer effektive møter. Ved å skape en likhetskultur på arbeidsplassen bidrar du til at de ansatte trives bedre og kjenner seg mer verdsatt, som igjen kan føre til mindre utskifting av arbeidsstokken.

Det er viktig for trivselen å oppfordre de ansatte til å ta pauser og bruke de tilgjengelige godene. Men dette kan bare fungere dersom kjøkkenet er i god nok stand. Ta i bruk atskilte sitteplasser for arbeidsområdet og pauserommet, slik at de ansatte får et sted der de kan koble av. Bare husk å lage noen kjøkkenregler, slik at alle ansatte bruker rommet på den tiltenkte måten. Sørg for at det er nok tørkepapir og rengjøringsprodukter til enhver tid, slik at alle kan bidra til å holde plassen ren og ryddig.

Designbyrået Mother ber regelmessig sine ansatte om nye ideer. Da kontoret fikk en ny utforming i 2004, var forslaget fra Clive Wilkinson Architects å bygge et bord med plass til 200 personer. Bordet ble senere belønnet med en AIA Honor-pris.

I et intervju med AdWeek sa Matthew Clarke, partner hos Mother:

"Det skaper en åpenhetskultur. Vi beveger oss alltid fremover. Det er ingen form for klikker eller spesielle grupperinger i de enkelte avdelingene. Det er svært forfriskende. Her kan for eksempel det kreative teamet få tips om musikk av en regnskapsfører."

Frynsegoder som gratis snacks og en fleksibel arbeidsplass er kanskje ikke den tradisjonelle tilnærmingen til arbeidslivet, men det kan ofte være en indikator på holdningen som selskapet ditt har til de ansattes helse og trivsel. Brukt på riktig måte kan slike goder være med på å styrke arbeidsmoralen og øke produktiviteten. Hvis du sørger for å ha et velfungerende og rent kjøkken som passer til både mat og møter, kan det være et viktig bidrag for å få de ansatte til å kjenne seg uthvilt etter pausen.

Gå til nettstedet vårt og se på siden for spise- og pauserom for å finne ut mer om tilbudene og utvalget vårt, slik at du får mest mulig ut av pauserommet. 

Du finner flere tips om hvordan du skaper trivsel på arbeidsplassen på siden for Vantage Point-magasinet, som du kan laste ned.

Del på:

Fortsett lesingen

Kontakt
close

La oss snakke sammen

Du kan ringe en Lyreco-representant på følgende nummer:

02272

Du kan også fylle ut skjemaet nedenfor, så vil en av våre representanter ta kontakt med deg innen kort tid.

Get help NO

Form