Logo Lyreco

Vann er penger

Del på:
Diversey

Rene omgivelser er sunne, produktive omgivelser. Spesielt om våren er det tradisjon for å gjøre rent på anlegget, på kontoret eller i butikken. Kort sagt finner vi fram en bøtte, fyller den med vann og rengjøringsmiddel og tar til med å skrubbe og skure. 

For å få til dette bestiller, frakter og oppbevarer vi produkter som inneholder opptil 99 % vann. Siden det er god tilgang på vann i Europa, er det her store muligheter for innsparing. Å bruke fortynnede produkter er ikke bare en unødvendig miljøbelastning, det går også ut over budsjettet ditt.

Vann er nøkkelen
La oss ha det på det rene: Vann er en av de viktigste delene av effektiv rengjøring og er derfor hovedingrediens i alle rengjøringsmidler. Men det kan tilsettes på ulike tidspunkt i varesyklusen. Når du kjøper et middel som er klart til bruk, tar produktet og forpakningen svært stor plass. For forbrukeren betyr dette kostnader til frakt, oppbevaring og avfallshåndtering. For ikke å snakke om administrasjon og logistikk.

Konsentrerte vaskemidler er et svært godt alternativ og reduserer utgifter og arbeidsbyrde på flere nivåer. Det er flere muligheter å velge mellom.

Oppnå mer med mindre
Det finnes mange typer rengjøringsmidler, tilpasset ulike behov. Det finnes i hovedsak tre forskjellige blandinger:

  • bruksklare, som vindusvask på sprayflaske
  • standardkonsentrater, vanligvis på 1–5-liters beholdere, som universalrens
  • profesjonelle superkonsentrater, typisk på 1-liters flasker eller poser


Et konsentrat er et produkt som er laget for å gi den samme virkningen som et bruksklart alternativ, men med langt mindre mengde. Fortynningen med vann blir gjort der produktet skal brukes, heller enn på fabrikken.

Når du går fra bruksklare til superkonsentrerte produkter, reduserer du volumet og tilhørende kostnader til en hundredel, og når du går fra standardkonsentrat til superkonsentrat, reduserer du det til en firedel. 

Tenk bare på innsparingsmulighetene i kostnader, lagring og frakt. Det går med mye penger til å flytte rundt på alt dette vannet og samtidig et lite fjell med plast- og pappsøppel, og det slipper ut enormt med CO2.

Utfordringen med å dosere
Nå er du gira på å gå over til sterkere konsentrerte rengjøringsmidler, men med høyere konsentrasjon følger det en utfordring: å bruke rett mengde på en trygg måte. 

Med konsentrasjoner nede i 0,2 % kan du ikke lenger ta dosering i bøtte eller flaske på gefühlen. Empiriske undersøkelser viser at overforbruket av standardkonsentrater uten hjelpemiddel er over 30 %, og for superkonsentrater overstiger det 100 %. 

For at innsparingene ikke skal forsvinne grunnet overdosering, er det behov for doseringshjelpemidler sammen med konsentratene. Doseringen må gjøres riktig hver gang, uansett hvem som utfører den. De mest pålitelige alternativene er lukkede, automatiske innretninger slik som SmartDose fra Diversey. 

Å velge riktig doseringssystem
En innretning som løser problemet med dosering for bedriften din, må fungere uten å kreve særlig opplæring. Lettfattelige symboler og doseringsmekanismer er ting som må på plass så brukerne raskt får teken. Med korrekt doseringssystem har du full kontroll over kostnader og forbruk og kan redusere de samlede utgiftene.

I tillegg til at den må være enkel og trygg i bruk, er sikkerhet viktig å tenke på når man velger doseringssystem. Blir det brukt som det skal, sikrer en lukket innretning at brukeren ikke på noe tidspunkt kommer i kontakt med ufortynnede kjemikalier.

En egenskap du bør se etter, er om beholderen kan åpnes. Det gjør det mulig å søle ut større mengder eller å fylle på med hva som helst, slik at du aldri kan være helt sikker på at det som står på etiketten, er korrekt. Et annet viktig aspekt er om det kan dryppe eller lekke fra beholderen etter dosering.

Bærekraftige alternativer
Miljømerker er gode indikatorer som hjelper oss med å velge miljøvennlige alternativer. Konsentrasjon og dosering er så komplisert at det ikke kan dekkes av et miljømerke alene. Til og med bruksklare produkter kan med rette få miljømerke på grunn av miljøvennlige ingredienser, men miljømerkede konsentrerte utgaver vil være enda mer miljøvennlige. Disse to tilnærmingene går (nesten) ut på ett. Når du går over til mer konsentrerte vaskemidler, bør du altså være på utkikk etter miljømerkede eller til og med plantebaserte rengjøringsmidler som dekker behovene dine.

Tre enkle steg for å komme i gang

  • Undersøk det nåværende forbruket ditt av rengjøringsmidler: Hvilke bruksklare produkter har du, og hvor er forbruket høyt? Dette er sentrale punkter hvor du raskt kan redusere utgifter og miljøbelastning.
  • Se etter alternative produkter på disse punktene med høyere konsentrasjon. Undersøk ulike doseringsløsninger og -hjelpemidler for å se hva som best passer dine behov. 
  • Regn til slutt ut hvor mye plass og penger du kan spare med disse produktene, for å overbevise deg selv om at du gjør et riktig valg. Ikke bli overrasket når du ser hvordan du med vannet i springen kan redusere utgiftene til rengjøringsmidler kraftig.
Del på:

Fortsett lesingen

Kontakt
close

La oss snakke sammen

Du kan ringe en Lyreco-representant på følgende nummer:

02272

Du kan også fylle ut skjemaet nedenfor, så vil en av våre representanter ta kontakt med deg innen kort tid.

Get help NO

Form