Logo Lyreco

Helse på arbeidsplassen: hvorfor du burde ta helse på arbeidsplassen seriøst

Del på:
Staples_article

Det høres kanskje ut som mye arbeid å skape et sunt miljø på arbeidsplassen. Men å ha fokus på et arbeidsmiljø som er tilrettelagt for de ansatte, har en rekke fordeler som vil gagne bedriften på sikt.

Fravær på grunn av sykdom er ikke bra for hverken budsjettet eller bedriften. Det er derfor viktig å legge til rette for et sunt arbeidsmiljø. En undersøkelse gjort i 2006 av produsentorganisasjonen EEF viser at det er en klar sammenheng mellom sykefravær og hvordan de forskjellige bedriftene tar tak i dette.

I 2011 gjennomførte Verdens helseorganisasjon (WHO) en undersøkelse som viste hvordan et sunt arbeidsmiljø spilte en stor rolle for de ansatte og bidro til bedre fysisk og mental helse. Et sunt arbeidsmiljø vil ikke bare øke arbeidsmoralen blant de ansatte, men også vise hvordan bedriften ivaretar sitt samfunnsansvar. Her ser vi på hvorfor du burde skape et sunt miljø på arbeidsplassen, og hvordan du kan oppnå det.

Ifølge den britiske organisasjonen Health and Safety Executive kan et sunt arbeidsmiljø føre til færre sykemeldinger. I løpet av året forsvinner over 27 millioner arbeidsdager i sykemeldinger. Det er derfor svært viktig å opprettholde et sunt arbeidsmiljø.

I 2012 publiserte Helsepersonellrådet NHS Staff Council retningslinjer der noen av risikoene på arbeidsplassen er beskrevet. Det finnes mye som kan påvirke bedriften din negativt – alt fra ansatte som blir utsatt for farlige kjemikalier på arbeidsplassen, til dårlig belysning og mangelfulle forfriskningsmuligheter.

Det vil være en god begynnelse å få det grunnleggende på plass. De ansatte tilbringer mye tid på jobben. Det er derfor viktig å sikre høy standard for hygiene og renhold. Sørg for at de ansatte har kjøkken- og toalettfasiliteter som rengjøres grundig og regelmessig med riktige vaskemidler. Riktig rengjøring er viktig for å bekjempe bakterier, spesielt på toalettene. Sørg for at håndsåpe alltid er tilgjengelig og plasser stasjoner for hånddesinfisering rundt omkring på kontoret.

Prioriter avfallshåndtering – tøm søppeldunkene på kontoret jevnlig. Velegnede avfallsposer er viktig for at søppelet blir kastet på en riktig og hygienisk måte, uansett om det gjelder papirkurvene ved siden av de ansattes skrivebord eller matavfallsdunkene på kjøkkenet.

Design som fremmer god helse

God ergonomisk design – der arbeidsplassen er tilpasset de ansattes individuelle behov – spiller en stor rolle når du skal skape et sunt arbeidsmiljø. Gode stoler og sitteplasser, som inspiseres jevnlig og byttes ut ved behov, og arbeidspulter i riktig høyde, er grunnleggende investeringer som koster mindre enn langvarig sykefravær.

Riktige stoler til de ansatte er viktig, men det er mer du kan gjøre for å hindre skader som ryggsmerter eller karpaltunnelsyndrom (en vanlig yrkesskade blant ansatte som skriver mye på tastatur, bedre kjent som musearm). Selv om det virker litt bakvendt, kan det å be de ansatte om å ta seg jevnlige pauser være med på å øke produktiviteten deres.

Hold de ansatte engasjerte og fornøyde

Det handler ikke bare om at de ansatte skal komme på jobb – det å vise de ansatte at helsen deres er viktig, er et virkningsfullt middel for å holde dem engasjerte og motiverte. Dette vil også vise resten av verden at du har en ansvarlig bedrift som passer på de viktigste ressursene dine.

Vi har en jobbkultur som belønner folk for hvor mange timer de jobber. Dette betyr at mange ansatte føler at de må vise at de er mye på jobb når arbeidsbelastningen er høy. Forskning viser derimot at dette har en negativ effekt på kvaliteten på jobben som disse ansatte gjør.

Vi har visstnok et begrenset lager med kognitiv kapasitet som tømmes når vi jobber kontinuerlig uten pauser. Når man jobber uten stopp, oppstår det stressreaksjoner som gjør det vanskeligere å konsentrere seg, og som bygger seg opp over tid og kan skade ens følelsesmessige og mentale helse. Det er helt nødvendig å ta en pause fra jobb for å kunne la kreativiteten og tankekraften bygge seg opp igjen. Å tillate at de ansatte tar seg en liten pause fra datamaskinen, kan være svært effektivt.

Det er viktig med jevnlig påfyll for å sikre at hjernen fungerer optimalt. De ansatte føler bare at de kan gjøre dette hvis du oppmuntrer dem til det, og du oppnår dette best ved å bruke deg selv som eksempel. Noen gode ting å starte med er å gå deg en tur i lunsjen, gå fra jobb i tide og ta ut feriedagene dine.

Ta det neste steget

Når du har sørget for det grunnleggende – ved å skape en ren, riktig belyst og ergonomisk utformet arbeidsplass hvor de ansatte er i fokus og ikke blir utbrent av stress og lange arbeidsdager – kan det være på tide å ta det neste steget. Stress på arbeidsplassen, angst og depresjon utgjør nesten 450 000 sykedager i året ifølge undersøkelsen Labour Force Survey. Derfor er det viktig å fremme god helse på arbeidsplassen ved å introdusere nye idéer som hjelper de ansatte med å holde seg uthvilte og avslappet mens de på jobb, og får dem opp og ut av stolene sine.

Dette gjelder selv for fysisk aktive mennesker – en løpetur før arbeid vil ikke veie opp for skaden som forårsakes av for mye sitting i løpet av arbeidsdagen. Tenk ut metoder som kan få de ansatte til å bevege seg – for eksempel å oppmuntre dem til å prate ansikt til ansikt istedenfor via e-post og generelt bevege seg litt rundt i løpet av dagen.

Være åpen for ditt samfunnsansvar

Det er ditt ansvar å sørge for at helse på arbeidsplassen blir tatt på alvor, alt ovenfor tatt i betraktning. Ved å ivareta de ansatte og sørge for et aktivt og hygienisk miljø på kontoret vil bedriften din bli sett på som en bedrift tar samfunnsansvar. En bedrift som tar alle aspekter ved sine ansattes arbeidsdag i betraktning når det gjelder å møte deres daglige behov.

Du blir ikke bare mer populær hos de ansatte fordi du passer på dem, du kommer også til å få anerkjennelse fra resten av bransjen og andre bedrifter. Det vil tjene deg og selskapet ditt best at du er en leder som fremmer de ansattes helse, og i det lange løp vil du høste fordelene av en sunn arbeidsplass.

Del på:

Fortsett lesingen

Kontakt
close

La oss snakke sammen

Du kan ringe en Lyreco-representant på følgende nummer:

02272

Du kan også fylle ut skjemaet nedenfor, så vil en av våre representanter ta kontakt med deg innen kort tid.

Get help NO

Form