Logo Lyreco

Håndhilsing: den skjulte smittefaren

Del på:

Et håndtrykk og et vennlig «hei» har mye å si når du skal gi et godt førsteinntrykk, og det er anslått at vi håndhilser omtrent 15 000 hender i løpet av livet.

Med tanke på alt vi kommer borti i løpet av dagen er det ikke rart at vi blir utsatt for bakterier. Forskning viser at du faktisk sprer flere bakterier ved å håndhilse på noen enn å kysse noen. Tastaturer kan ha så mange som 7500 bakterier, og datamus og skjermer kryr også av både bakterier og virus. Regelmessig håndvask er avgjørende for å redusere risikoen for spredning av farlige bakterier.

Hvorfor er det så viktig å vaske hendene?

Forskning viser at én av fem ikke vasker hendene etter å ha vært på toalettet, og dette bidrar til å spre alt fra vanlige forkjølelser til norovirus.

Bakterier kan overleve på en overflate opptil 48–72 timer, og det betyr igjen at du kan få virussmitte bare av å ta på en møkkete pult eller datamus. Viruset kan så spres videre ved håndhilsing. Forskning fra Aberystwth University viser at et håndtrykk kan spre 10 ganger så mange bakterier som å dunke knyttnever.

Det å oppmuntre de ansatte til å vaske og tørke hendene ordentlig kan minske spredning av sykdom og redusere antall fraværsdager. Det kan være lurt å fraråde de ansatte å spise ved skrivebordet på grunn av det store antallet bakterier som finnes på et gjennomsnittlig kontorskrivebord. Du kan benytte sjansen og ha et kombinert teammøte og lunsj eller gi muligheten for velfortjente sofa- eller luftepauser for å styrke produktiviteten. Man bør også oppfordre alle til å vaske hendene før man spiser og etter man har vært på toalettet. Hvis man har håndsåpe og antibakterielle midler flere steder på kontoret, vil det ikke være en unnskyldning for å ikke vaske hendene.

 

Vasker du hendene godt nok?

Det er mange som er flinke til å vaske hendene, men mange gjør det ikke ordentlig. Mer enn 50 % glemmer å vaske tomlene, og 95 % vasker ikke hendene lenge nok.

Vi må vaske hendene i minst 20 sekunder for at bakteriene skal bli vasket vekk. Hendene må være helt våte, det må være nok såpe til å dekke begge hendene, og du må skrubbe håndflatene, fingrene, tomlene og håndbaken. Det er en god vane å skylle og tørke ordentlig.

Kun åtte sekunder blir brukt på å tørke hendene, og det er ikke lenge nok til å holde bakteriene unna. Sørg for at hendene er ordentlig tørre før du går tilbake til kontoret.

Håndtørkere kontra tørkepapir

Det å tørke hendene er minst like viktig som å vaske dem, fordi våte hender mye lettere kan spre bakterier. Men når det gjelder håndtørken, er det ikke lett å vite hva som er best – håndtørkere eller tørkepapir. Selv om mange har en preferanse, har en undersøkelse utført av Katrin vist at tørkepapir faktisk er best, siden det rent fysisk fjerner bakteriene.

Håndtørkere blåser bakteriene opp i lufta, og det tar faktisk lengre tid å tørke hendene enn med et tørkepapir. Siden folk ikke bruker lang tid på å tørke hendene etter å ha vasket dem, er hurtighet viktig. Et tørkepapir gjør hendene dine 99 % tørre på bare 15 sekunder, i motsetning til 45 sekunder med en håndtørker.

Det er helt essensielt å gi de ansatte det de trenger for å vaske og tørke hendene effektivt, og tydelige skilt kan også hjelpe. Kontorhygiene er alles ansvar, og det er svært viktig å oppfordre de ansatte til å vaske og tørke hendene ordentlig. 

Rengjøring og avfallshåndtering

Les mer

Hygiene på kontoret: den sjokkerende sannheten

Les mer

Løsninger for toalettrommet

Les mer

Del på:

Fortsett lesingen

Kontakt
close

La oss snakke sammen

Du kan ringe en Lyreco-representant på følgende nummer:

02272

Du kan også fylle ut skjemaet nedenfor, så vil en av våre representanter ta kontakt med deg innen kort tid.

Get help NO

Form