Logo Lyreco

Helsefarer ved bytte av plasser på arbeidsplassen

Del på:
Staples_article

Enten du liker det eller ei, har faste plasser på jobben blitt faset ut på mange arbeidsplasser, og i dag bytter cirka én av tre kontorarbeidere pult på daglig basis. Dette opplegget ble introdusert i slutten av 1980-årene av firmaer som holdt driften i gang døgnet rundt, for å spare penger og utnytte plassen best mulig på. Systemet gjorde det mulig for skiftarbeidere å dele pulter og utstyr. 

Det er lett å se fordelene ved deling av pulter i dag. For noen er det en fleksibel og sosial måte å dele plass på, som gir dem muligheten til å bli kjent med forskjellige kolleger og løser opp i utdaterte holdninger på arbeidsplassen. Forskning viser at denne fleksible modellen kan gjøre ansatte mer tilfredse på jobb, så det kan være fornuftig å ta den i bruk. 

Men dette betyr ikke at deling av pulter ikke har sine ulemper. Noen mistrives med å ikke ha sin egen plass, det finnes utfordringer knyttet til hygiene, og arbeidsstasjonen er kanskje aldri helt slik den ansatte ønsker. For personer med ryggproblemer kan en ny pult hver dag være et problem. Etter å ha brukt tid på å justere en stol i henhold til egne behov, kan de komme tilbake på jobb dagen etter og oppdage at stolen er opptatt, og at de må justere en ny stol. Ting som skjermhøyde, typen mus og hvorvidt det finnes en fotstøtte kan også ha stor innvirkning på komfort og produktivitet. 

Det finnes noen regler som kan gjøre deling av pulter enklere for deg og kollegene dine. Denne nyttige sjekklisten gir deg informasjon om ting det er viktig å ta hensyn til når dette systemet er i bruk.

1. Forlat ting som de var da du kom: Den første regelen er å passe på at du etterlater deg pulten slik den var du kom dit. Hvis du har justert for eksempel skjermen, tastaturet, musen eller stolen, bør du justere disse tingene tilbake før du går derfra. Den neste personen sparer da tid og krefter.  

2. Hygiene: Når mange personer bruker samme arbeidsstasjon, er det avgjørende at alle utviser gode hygienevaner. Benytt deg av antibakteriell spray og skjermrengjøringsmiddel for å unngå å spre bakterier. Tørk av pulten, telefonen og tastaturet. Det er utrolig hvor skitten pulten kan bli på kort tid. En studie viste at et tastatur kan huse 3295 mikrober per kvadrattomme – det er langt flere enn du finner på et gjennomsnittlig toalettsete, som bare huser 49 mikrober per kvadrattomme. 

3. Rydd opp etter deg: Rydd på pulten etter at du har brukt den. Ta bort dokumenter, visittkort, personlige eiendeler og kontorrekvisita. Det bør ikke finnes spor etter deg. 

4. Beskytt dataene dine: Når du sitter på nye steder hver dag, må du være ekstra oppmerksom på dette med datasikkerhet. Logg deg av arbeidsprofilen din hver dag, pass på at du har et sikkert passord, og makuler konfidensielle dokumenter. Ved å gjøre dette opprettholder du datasikkerheten, selv når du stadig flytter deg rundt på ulike steder på arbeidsplassen.

5. Spør om hjelp: Hvis du har spesielle behov knyttet til det å jobbe, bør du ta kontakt med en overordnet som kan sørge for at arbeidsstasjonene blir utstyrt med det du måtte trenge. Da er f.eks. en håndledds- eller fotstøtte tilgjengelig uansett hvor du sitter på kontoret.  

Hvis du bruker noen minutter av dagen din på å følge disse enkle reglene, kan det utgjøre en stor forskjell for arbeidsmiljøet når dere deler på pultene. Praksisen blir en nyttig del av den daglige arbeidsrutinen din. 

Del på:

Fortsett lesingen

Kontakt
close

La oss snakke sammen

Du kan ringe en Lyreco-representant på følgende nummer:

02272

Du kan også fylle ut skjemaet nedenfor, så vil en av våre representanter ta kontakt med deg innen kort tid.

Get help NO

Form