Logo Lyreco

6 tips til å øke produktiviteten ved hjelp av et ergonomisk kontormiljø

Del på:
staples

Datamaskiner har fundamentalt endret måten vi arbeider på. Før datamaskinalderen var arbeideres kontoroppgaver mye mer varierte – fra å skrive dokumenter for hånd, til å reise seg fra pulten og gå bort til en kollega i stedet for å sende en e-post. I praksis har datamaskiner gjort kontorarbeideres daglige oppgaver mye mer rutinemessige.

Beklageligvis har dette ført til uforutsette ergonomiske utfordringer, og i tillegg har det resultert i en stor hyppighet av muskel- og skjelettplager som reduserer bedrifters produktivitet. Ryggsmerter, belastning på nakken og verk i håndleddene er tre av de mest vanlige plagene som fører til nedsatt effektivitet på jobben, økt fravær og varige skader. Slike plager koster mye i tapt arbeidstid årlig. Heldigvis kan store deler av denne reduserte produktiviteten unngås ved å skape et bedre ergonomisk arbeidsmiljø.

Her er våre 6 tips:

  1. Vurder og kartlegg behovene dine. Vurder risikoforholdene for bedriften og sett i gang tiltak som reduserer risikoen. Sørg for at bedriftens ergonomiske løsninger tar høyde for de spesifikke behovene til hver enkelt ansatt basert på måten de arbeider på. Selv om det kan være fint visuelt at alle på kontoret har like arbeidsstasjoner, er det ikke en smart løsning i lengden.
  2. Invester i ergonomisk utstyr. Det kan lønne seg å bruke noen ekstra kroner for at hver enkelt ansatt skal få tilpasset kontorutstyr etter sine behov. En nyansatt bør derfor ikke «arve» utstyr, men få nytt utstyr tilpasset sine behov. Et minimum bør være å ha en ergonomisk kontorstol, hev- og senk pult, underarmsstøtte og ergonomisk mus. Spesielt i kontorlandskap uten faste plasser er det viktig at man har stoler hvor man kan stille inn høyde, setets dybde og vinkel, ryggstøtten og nakkestøtten, samt gyngemotstanden.
  3. Automatiser rutinemessige oppgaver. Automatiser om mulig rutinemessige oppgaver for å unngå muskel- og skjelettplager.

  4. Bruk ekstern hjelp. Hyr inn ergonomer til å utføre vurderinger på arbeidsplassen for å finne potensielle problemområder og foreslå løsninger som passer til dine behov og ditt budsjett. Det er også lurt å ha en bedriftsavtale med kiropraktor, fysioterapeut eller naprapat for å kunne forebygge muskel- og skjelettplager.

  5. Lær opp dine ansatte. En stor årsak til helseproblemer ved kontorarbeid er dårlig arbeidsvaner og kroppsholdning, samt mye stillesitting ved skrivebordet. Ergonomisk utstyr hjelper bare hvis det brukes på riktig måte. Sørg for at dine ansatte får opplæring i bruk og beste fremgangsmåter for en ergonomisk holdning. Oppfordr også dine ansatte til å stå og jobbe og ta jevnlige pauser fra skrivebordet.
  6. Bruk en helhetlig tilnærming. Ikke fokuser bare på utstyret. Omgivelsesfaktorer som støy, lys og temperatur har innvirkning på de ansattes produktivitet og trivsel. Sørg for at det er lite støy, godt med lys og riktig temperatur i forhold til årstid. Regelmessig mosjon vil kunne motvirke muskel- og skjelettplager. Noen enkle tiltak for å få de ansatte til å bevege seg mer kan være å danne gå- eller løpegrupper, bedriftsidrettslag, ha 10 minutter med bøy og tøy ved pulten eller kjøre skrittellerkonkurranse. Det er i tillegg veldig sosialt og skaper bedre samhold i bedriften.

Fordelene med et ergonomisk kontor kan ha stor betydning for bedriftens sluttresultat, samtidig som det også fremmer moralen og trivselen blant de ansatte.

Del på:

Fortsett lesingen

Kontakt
close

La oss snakke sammen

Du kan ringe en Lyreco-representant på følgende nummer:

02272

Du kan også fylle ut skjemaet nedenfor, så vil en av våre representanter ta kontakt med deg innen kort tid.

Get help NO

Form