Logo Lyreco

En praktisk guide for å kunne velge de riktige papirprodukter til kontoret

Del på:

Skogene er viktige for oss, på mange forskjellige måter. Skogene er jordens lunger. De tar opp karbondioksid og "puster" ut oksygen. De gir oss frisk luft. De er rekreasjonsområder og et sted å mosjonere. De gir et habitat for dyreliv og noen bor også i skogene. De fleste av oss er klar over dette og forstår viktigheten av å beskytte disse områdene, men hvordan kan vi gjøre det? Å være oppmerksom på utfordringene og ha gode intensjoner er en god start. Men hvordan tar man de riktige valg/beslutninger? Hvem av de mange miljømerkene gir deg den informasjonen du trenger for å ta de riktige avgjørelsene? 

FØRSTE REGEL: Bruk mindre!
Mindre bruk av papir- og kartongbaserte produkter sparer penger og jordens ressurser. Bruk begge sider av papiret, sett skriveren til tosidig utskrift. Bruk en klut til å tørke opp i stedet for å bruke tørkerull.  Når det gjelder produkter som mapper og omslag, kjøp et kvalitetsprodukt som vil vare lenger enn å måtte kjøpe fler når den første går i stykker. Vi bruker fire ganger mer papir i verden i dag enn vi gjorde for 50 år siden. Vi må redusere nedhogging av skogene våre og sørge for at det er nok papir til alle. 

ANDRE REGEL: Resirkulert er som regel det beste alternativet!
Når du kjøper et papirprodukt, er grunnregelen lett å huske! Det er best ikke å felle et tre i første omgang! Velg derfor produkter som er laget av resirkulerte fibre. Spesielt for forbruksvarer, for eksempel kluter, toalettpapir og kjøkkenrull som brukes en gang og deretter kastes. Men denne grunnregelen kan også brukes for mange andre forbruksartikler på kontoret. Fra kopipapir til mapper, omslag og permer hvor det finnes mange tilgjengelige produkter som er helt eller i stor grad laget av resirkulerte fibre. 

TREDJE REGEL: Hvis du kjøper produkter som ikke er resirkulerte – se etter offisielle miljømerker!
Det er ikke alltid mulig å velge produkter laget av resirkulerte materialer. Noen ganger er ikke produktet vi ønsker å kjøpe laget av resirkulerte materialer. Gjenvinning gjør også fibrene kortere og kortere hver gang, dette betyr at de ikke er like sterke. Noen ganger trenger vi nye fibre for å få den kvaliteten vi trenger f. eks. lysere farge eller en jevn overflate som kan skrives ut. Men ingen grunn til bekymring – nye fibre er også viktige for systemet. Fibre kan ikke gjenvinnes uendelig mange ganger, og vi må legge til nye fibre for å holde systemet i gang. Så å bruke nye fibre til de rette behovene er riktig vei å gå. Det er viktig å sikre at nye fibre som brukes i noen produkter, kommer fra en ansvarlig forvaltet skog, der tømmeret som felles, regenereres og de naturlige habitatene opprettholdes. Det er selvfølgelig avgjørende at når produktet er ferdig brukt, blir produktet resirkulert. 

HVORDAN FINNE DET RIKTIGE PRODUKTET?
Mange produkter har et krav om at en viss prosentandel av fibrene som brukes skal være resirkulert. Det er alltid vesentlig å kunne stole på en tredjepart som har undersøkt produktene i henhold til fastsatte kriterier. Det finnes ulike miljømerker, dette er hva de viktigste står for:

For resirkulerte produkter, se etter disse miljømerkene:

For produkter laget med nye fibre, se etter følgende etiketter:

  • FSC eller PEFC: Disse organisasjonene jobber for å beskytte skogene. De produktene som bærer disse miljømerkene er laget av tre eller papirmasse som kommer fra ansvarlig skogdrift.
  • EU miljømerke: Dette merket krever også at fibrene er utvunnet fra en ansvarlig skogsdrift (en av de ovennevnte). I tillegg til dette så er det også en rekke andre miljøkrav som må følges. 

DINE VALG UTGJØR EN FORSKJELL!
Makten er virkelig i dine hender! Ved å velge de riktige produktene, så hjelper du til med å spare på jordens ressurser, og oppfordrer produsentene til å lage mer miljøvennlige produkter Så gå ut og velg klokt!

Del på:

Fortsett lesingen

Kontakt
close

La oss snakke sammen

Du kan ringe en Lyreco-representant på følgende nummer:

02272

Du kan også fylle ut skjemaet nedenfor, så vil en av våre representanter ta kontakt med deg innen kort tid.

Get help NO

Form